Telefon 040-55 27 00
Originalhantering
Etiketteringsmaskinen frigjorde kreativiteten
2014-09-19

Etiketteringsmaskinen frigjorde kreativiteten

När Fredrik Tunedal var 25 år hade han tröttnat på sitt jobb i restaurangbranschen. Det var dags att göra drömmen om ett eget ölbryggeri till verklighet. Drickspengarna som Fredrik stoppat undan under sina år på Stockholms krogar fick fungera som startkapital. Idag har det skrivits spaltmetrar om bryggeriet PangPang Brewery, som sedan starten 2010 ritat om kartan för den svenska bryggerinäringen. Mikrobryggerier är numera en vanlig företeelse och de stora jättarna sneglar nervöst på de små uppstickarnas experimentella ölsorter.

Men vägen till framgången och ett fungerande mikrobryggeri har varit lång.

– De första åren var jag helt pank, satt och tappade en flaska i taget. Kapsyler och etiketter satte jag och min flickvän på för hand. Till slut så tröttnade hon och dumpade mig, berättar Fredrik Tunedal.

Idag hyr Fredrik etiketteringsmaskinen ELF-50 från Ettikettoprintcom. Det som tidigare tog fyra dagar att handetikettera tar nu 3,5 timmar. Affärslösningen som innebär att etiketteringsmaskinen hyrs ut till en förmånlig månadskostnad har haft stor betydelse för verksamheten.

– Med PangPang Brewery vill jag hela tiden ligga i framkant och vara kreativ. Jag har bryggt Sveriges starkaste öl, smaksatt öl med cigarrer och bacon. Allt tack vare att jag inte längre behöver lägga tid på mekaniska arbetsuppgifter. Kreativiteten har i förlängningen fått företaget och ölkulturen i Sverige att gå framåt, säger Fredrik Tunedal.

Och flickvännen då? Jo, hon och Fredrik är tillsammans igen. Om det är tack vare etiketteringsmaskinen låter vi vara osagt.

PangPang Brewery har sina lokaler i Hökarängen i Stockholm och är ett av Sveriges mest kända mikrobryggerier. Ölen handtillverkas med småskalighet och lokalproduktion som ledord.